La Mulți Ani! cu sănătate și cât mai multe bucurii, în Noul An, 2018! An care începe, conform tradiției, cu sărbătoarea creștină a Sfântului Vasile, „Împăratul Anului”. Numele derivă din grecul basilios – împărat, rege, basileu. În latină, forma Basilios a evoluat spre Basilius. Acest nume vine dintr-o familie care îl conține și pe basilica – din care a rezultat românescul biserică/băsearică (a doua formă este armânească), precum și pe basilicum – care e evoluat în română la forma busuioc, plantă utilizată frecvent de Biserica Creștină. În plus, aromânii au preluat, de la greci, și termenul văsălie, cu sensul de împărăție.

Prima mențiune a numelui se leagă chiar de Sfântul Vasile cel Mare. Acesta  s-a născut în anul 330 și a ajuns episcop al Cesareei Cappadociei, între anii 370 și 379, trecând la cele veșnice la 1 ianuarie.  În spațiul carpato-balcanic, primele mențiuni ale numelui se leagă tot de prelați ai Bisericii Creștine: un Basilius, apare ca întâi-stătător al eparhiei Constantinopolului în anul 381, un al doilea este amintit ca episcop de Larissa (Thessalia) care a participat la Conciliul Ecumenic de la Efes (anul 431) și un altul – episcop al provinciei Rhodopes, prezent, în anul 451, la Conciliul Ecumenic de la Chalcedon.

Frecvența numelui crește ulterior, astfel încât, în secolele VII-X, acesta pătrunde între primele 10 din regiune, fiind atestat în nord-estul Bulgariei, nordul și centrul Greciei și în Insula Creta, precum și în partea europeană a Turciei. La începutul celui de-al doilea mileniu al erei creștine, numele are atestări în centrul și sud-estul Bulgariei, în nordul și centrul Greciei, precum și în insulele din Marea Egee.

Prima mențiune în spațiul românesc este reprezentată de mitropolitul dobrogean Vasile, atestat în secolele X-XI. Un alt Vasile, mitropolit al Moldovei, a păstorit în scaunul de la Suceava, în perioada 1429-1451, urmat de un episcop cu același nume, la Roman, atestat în vremea lui Ștefan cel Mare (1488-1499). Ceva mai târziu, este atestat, la Timișoara, un ierarh Vasile (1688). Alte mențiuni din spațiul carpato-balcanic, pentru secolele XVI-XVIII se localizează în Bulgaria central-nordică, precum și în Grecia – în Peloponez și în Insulele Ionice.

În zilele noastre, numele este atestat mai frecvent în Belarus, Bulgaria și Grecia, unde patronimul se regăsește în top 10. În România, Vasile este al 16-lea patronim ca frecvență. Se observă o continuitate de prezență frecventă a numelui, pentru perioada de dinainte de anul 1000 până azi, în Bulgaria și Grecia. De asemenea, cel puțin pentru ultimul mileniu, și în România se remarcă o prezență continuă peste medie a purtătorilor numelui Vasile.