Este tot mai evident că în Lume – inclusiv la noi – se răspândește noua ideologie, neo-marxistă, a political correctness, cu noua ei „limbă de lemn”, doar puțin diferită de cea a regimului comunist, de tristă amintire. Atunci, de exemplu, nu era voie să aduci vorba de sfintele sărbători ale Nașterii sau Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, acum, fără a se interzice manifestările, preponderent cu grosolan iz comercial, ale „Crăciunului” sau Paștelui” este, pur și simplu, ocultată originea, momentul tainic, plin de semnificații bune pentru Omenire al Venirii lui Iisus… Dar nu s-a întrebat prea multă lume DE CE proliferează political correctness.

E simplu: pentru cei cu funcții, putere, bani, influență, ocultarea, relativizarea sau chiar ignorarea reperelor morale – credința creștină, buna-credință, bunul simț, caracterul, conștiința, coloana vertebrală, principiile cunoscute și aplicate de secole – le permite să fie corupți, ipocriți, fățarnici, să-și urmărească propriile interese, chiar dacă asta înseamnă „să se cațere pe cadavre” (ale altora, firește) sau „după noi, Potopul!”… Pentru ceilalți, mai „mici” (fără prea multă putere, fără a avea prea mulți bani, etc.) e o ocazie cum nu se poate mai bună de a se „învârti”, de a avea „principii” foarte „flexibile”, precum o giruetă, funcție de locul de unde „bate vântul” care le aduce „avantaje” personale și o „coloană vertebrală”, la fel de flexibilă, din cauciuc, care să se „îndoaie” în orice direcție, doar verticală să nu fie!…

În alte situații, de pildă, după modernizarea unor săli de clasă, e potrivit „discursul” cu „condiții moderne, mai bune”, etc, dar nimeni n-ar sufla o vorbuliță despre respectarea de către bipezii care le folosesc a noului mobilier, a sălilor în cauză în condiții bune, nedeteriorate, exact așa cum le-au găsit. Sau e mai simplu, mult mai lejer să țipi despre „poluarea planetei”, dar să nu faci nimic pentru educarea acelorași bipezi încât să-și arunce gunoaiele la coș și nu pe stradă sau în mijlocul pădurii.

E mai comod și mult mai convenabil, pentru ipocriții cu political correctness în gură să fie interesați de accesarea a cât mai puținor informații de calitate – chiar spre deloc, dacă e posibil! – deoarece, ipocriții știu că, cu cât oamenii sunt mai puțin informați, cu atât sunt mai ușor de manipulat. Iar dacă li se șterg din memorie reperele tradiționale, neavând nici o altă „ancoră”, pot fi „reorientați” corespunzător, spre „limba de lemn” ante-menționată și, astfel, controlați de ipocriți. Aceștia știu foarte bine că un om informat nu poate fi manipulat, are repere solide și îi poate „demasca”.

Pentru astfel de indivizi, mutanți în devenire, „model” al „omului nou”, pe care, bănuiesc, și-l doreau și diriguitorii comuniști, apelul la bun-simț, bună-credință, onestitate, repere morale sănătoase este ignorat, acompaniat de o tăcere „asurzitoare”, în cel mai bun caz, sau, atunci când menționarea, insistentă, a acestor repere îi enervează, devine „comentariu provocator”!… După o veche zicere – „În tot răul e și-un bine! – e bine, totuși, măcar știm cum stăm! Și – nu-i așa? – după o altă veche vorbă, strămoșească, „omul cât trăiește învață!” De ținut minte!