Au trecut și alegerile legislative, s-au publicat și rezultatele finale, astfel încât putem analiza – atât individual, cât și împreună, comparativ – scrutinul local din 27 septembrie și pe cel legislativ din 6 decembrie. Deocamdată, ne vom opri la alegerile locale din septembrie, cu date prelucrate, deocamdată, doar pentru consiliile județene (unde votul politic e mai evident și acest lucru permite compararea cu scrutinul legislativ).

Mai întâi, referitor la prezența la vot, aceasta nu a fost cu mult diferită față de scrutinul precedent de acest tip, din iunie 2016. Atunci am avut o participare la urne de 48,4%, în toamna acestui an s-a consemnat o afluență la urne de 45,6%. Totuși, unele regiuni au înregistrat ponderi cu 4-5 procente mai mici în septembrie, față de scrutinul precedent: Moldova, Muntenia, Bucovina și Ardeal. Am consemnat, însă, și ponderi mai mari în acest an, față de alegerile din 2016, în București-Ilfov și Banat, cu valori mai mari cu mai mult de 1,5%…

Legat de preferințele politice ale alegătorilor, câștigătorii scrutinului au fost liberalii, care au totalizat 33,3% din voturile valabil exprimate… PSD a venit pe locul al doilea, cu 30% din sufragii, în vreme ce USR-PLUS a adunat doar 9,6% din voturi… Dacă datele ar fi fost legate de alegerile legislative, ar mai fi trecut „pragul” de 5% doar PMP – 6%, Pro România – 5,2% și UDMR – 5%… AUR a totalizat, în septembrie, doar 1% din voturile valabil exprimate…

Pe regiuni, cele mai categorice scoruri pentru PNL s-au consemnat în Crișana – 47,9%, Bucovina – 40,9%, Banat – 37,8% și Ardeal – 37,5%. PSD a primit cele mai multe voturi (ca pondere) în Oltenia – 42,1%, Muntenia – 40,8% și Moldova – 35,5%, în vreme ce USR-PLUS a avut mai mulți susținători (procentual) în București-Ilfov – 21,8% și Banat – 16%… De notat, însă, că, și în aceste regiuni, alianța a obținut abia a treia poziție, după PNL (primul în Banat) și PSD (pe prima poziție în București-Ilfov)… PMP a obținut ponderi notabile în Bucovina – 11% și în Maramureș – 9,3%, iar Pro România a luat peste 6% în Dobrogea, Banat și Muntenia. UDMR a primit 47,3% din voturile valabil exprimate în Secuime, 17,2% – în Maramureș și 15,8% – în Crișana. AUR nu a atins atunci nici măcar 2% în nici o regiune, dar avea deja peste un procent în Moldova, Dobrogea, Bucovina și Ardeal…

Se conturează un areal extracarpatic pro-PSD (fără Bucovina și Dobrogea, unde prima poziție a revenit PNL) și unul intracarpatic (plus Bucovina și Dobrogea) care preferă liberalii, la care se adaugă suportul pentru UDMR în Secuime…

Vom continua analiza cu rezultatele de la alegerile legislative iar ulterior vom face o comparație între cele două scrutine…