La acest moment aniversar, este cazul să trecem în revistă toate evenimentele ce au făcut ca România să devină întreagă, la finalul anului 1918.

Mai întâi, vom începe cu Basarabia, care, între 1812 și 1918, a fost o provincie a Rusiei. Desprinderea de Imperiul rus a început încă din toamna anului 1917, în contextul revoluționar ce cuprinsese marea împărăție. Astfel, pentru început, Basarabia s-a declarat Republica Democratică Moldovenească, inițial autonomă, în cadrul Federației Ruse și, din 24 Ianuarie/6 Februarie 1918, stat independent.

În urma mai multor declarații în favoarea Unirii cu România, venite dinspre județele basarabene, la 27 Martie/9 Aprilie 1918, Sfatul Țării a hotărât Unirea Basarabiei cu Țara. Din cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat pentru Unire, 3 – împotrivă, iar 36 s-au abținut.

În toamna aceluiași an, în contextul semnării armistițiului de la 11 Noiembrie, prin care Puterile Centrale au pierdut Războiul cel Mare, bucovinenii și ardelenii au acționat pentru desprinderea de Imperiul austro-ungar, care-și trăia ultimele clipe și, apoi, în direcția Unirii cu Țara. Astfel, la Cernăuți, Consiliul Național Român a decis convocarea Congresului General al Bucovinei, care să decidă asupra Unirii.

Ședința Congresului General al Bucovinei a fost convocată, la 15/28 Noiembrie, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți. Erau reprezentați românii, ucrainenii, germanii și polonezii din fostul Ducat austriac. Aflând ordinea de zi a ședinței, delegații ucraineni s-au abținut de la vot, părăsind sala. Ceilalți delegați rămași, au votat, în unanimitate, Unirea Bucovinei cu România.

În Transilvania, mai întâi, deputații români din Parlamentul de la Budapesta, au comunicat că ei nu se mai simt reprezentați de Ungaria, apoi au decis convocarea la Arad a Consiliului Național Român Central. Acesta a hotărât desfășurarea, în a doua parte a lunii noiembrie, a alegerilor pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Astfel, jumătate din delegații la această manifestare, au fost aleși, prin vot universal, cealaltă jumătate dintre cei 1228 de membri fiind dată de confesiunile religioase, organizații studențești, muncitorești, etc.

Astfel, după încheierea alegerilor, la 15 Noiembrie/1Decembrie 1918, în sala Casinei din Alba Iulia (devenită, ulterior, SalaUnirii), cei 1228 delegați ai românilor din Ardeal, Banat, Sătmar, Maramureș și părțile ungurene, au decis Unirea acestor ținuturi cu România.

Astfel, se încheia un proces început cu circa două milenii în urmă, prin predicile Sfântului Apostol Andrei, sărbătorit ieri. În mod fericit, încheierea acestui proces a fost decisă, la 1 Decembrie, în prima zi a lunii de după Ziua Sfântului Andrei, lună ce-i poartă numele Sfântului Apostol (fiind numită, în popor, Îndrea/Undrea – la dacoromâni, Andreu – la aromâni).

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNI DE PRETUTINDENI! LA MULȚI ANI, CETĂȚENI AI ROMÂNIEI, DE ORICE NEAM SUNTEȚI!