Ieri dimineață s-a încheiat orice fel de contribuție a subsemnatului pe orice fel de pagină a wikipedia, așa zisa „enciclopedie liberă”!… De alaltăieri seara am modificat, de mai multe ori, pe pagina în engleză dedicată Făgărașului, textul legat de cel mai important centru al zonei numită, de secole Țara Făgărașului, adăugând ȘI textul Țara Oltului, în ultimele două asemenea încercări adăugând și trimitere la sursă, prin citarea tezei de doctorat, intitulată „Țara Oltului – studiu de geografie istorică cu privire specială asupra relațiilor cu toponimia”!… Un individ, care, după „numele de utilizator” pare a fi ungur, a șters, de fiecare dată adăugirile făcute de mine!… Sub pretextul „reproșului” de autopromovare… De fapt, substratul ștergerilor se „leagă” de faptul că regionimul sau choronimul Țara Oltului, ca formă populară e mai vechi decât Țara Făgărașului, fiind creat de români! Iar asemenea nulități, sub pretextul „imparțialității”, atunci când nu pot elimina contribuția românească din Ardeal, urmăresc ca, măcar să o diminueze, să o ducă în derizoriu… Același individ a schimonosit și textul adăugat, tot de mine, care confirmă etimologia lui Iorgu Iordan, despre derivarea de la făgar, etimon românesc, de origine latină, a numelui Făgărașului (cu citarea articolului elaborat și publicat, recent de domnul Alexandru Ungureanu și subsemnatul), prin sintagma că această opinie a lingvistului tecucean ar fi „în armonie” („in harmony”, în engleză) cu fictiva etimologie a derivării din fa = lemn și garas = bănuț, firește… maghiară (!!!), prezentată mai sus!… Ce „armonie”este între semnificația de pădure de fag, făget a lui făgar (și a diminutivului său, făgăraș, cu sensul de pădure mică de fagi) și „bănuții de lemn” cu care, cică, ar fi fost plătiți, de voievodul Ladisalu Apor (tot ungur, firește!), lucrătorii la ridicarea cetății Făgărașului???

Știam, de peste un deceniu, că wikipedia românească „colcăie” de niște indivizi care se comportă acolo ca și cum site-ul în cauză e moșia lor! Dădusem, la seminarul de Geografie istorică și politică, teme de geografie electorală (ramură a geografiei politice), în care, fiecare student trebuia să traducă în română pagini despre alegeri din diferite țări, din orice limbă pe care acesta o cunoștea. Când primeam link-ul cu traducerea, pe e-mail, verificam dacă funcționează și îi puneam nota la proiect. Ei bine, în mai multe cazuri, paginile românești, create de studenți au fost eliminate de o nulitate, care îi acuza pe studenți de „vandalism”, de „articole fără citări” și altele. Am luat legătura cu individul (regret că nu mai știu cine era!), dar, zadarnic! Am fost nevoit să renunț la acest tip de proiecte!… „Gând la gând cu bucurie”, deoarece, cam tot pe-atunci, disciplina amintită a dispărut, iar când, după multe insistențe a reapărut, a fost „retrogradată” la statutul de „facultativă”, deși, între timp, putleristul de la Kremlin începuse „excursiiile”, prin noua formă de „turism cu tancul la vecini”!… Cum nu mai aveam nici (prea mulți) studenți, ce nevoie mai era de asemenea proiecte???

Acum, însă, am descoperit, cu un gust foarte amar că și varianta în engleză este plină de indivizi care, chiar dacă n-au expertiză științifică, „se pricep”! Definiția dată de subsemnatul wikipedia a fost de „platformă unde cei care scriu nu au cunoștințe științifice, iar cei care au așa ceva, nu au timp să scrie acolo!”… Mai nou, când, dacă își găsesc timp de așa ceva, li se elimină conținutul, pentru „motivele” enunțate, „oficial”, mai sus!… Ultima dată, i-am transmis „ștergătorului” de contribuție bazată pe documentare la teren, în arhive și biblioteci, în hărți istorice și topografice, pe Internet, etc, doar mesajul, în română „Cel mai deștept cedează!”… Dacă nu știe românește, să-și traducă cu „google translate”!…

Am intrat, apoi, pe o pagină de comentarii, unde „am găsit loc” și le-am comunicat că au devenit o platformă unde cei care știu, au contribuții științifice, acestea sunt eliminate, de cei care „se pricep” și că, din acest motiv, nu voi mai intra să contribui, cel puțin veșnic, la nici un articol de pe wikipedia! Chiar n-am mai deschis, măcar, de ieri dimineață, nici o pagină wikipedia!… Ca și cum n-ar mai exista! Această „wikipedia – enciclopedie liberă”, cum se (auto)numește este, într-adevăr „liberă”! „Liberă” de onestitate, de profesionalism, de corectitudine, de imparțialitate, de obiectivitate și multe altele asemenea!

Ce am uitat să le mai scriu este că nu doar că nu voi mai intra, dar, atât printre studenții cărora le predau, cât și pe alte canale (inclusiv aici, pe blog!) le voi face anti-reclamă, ca să știe lumea cine sunt cu adevărat! Le urez să le dea Dumnezeu exact atâta bine cât fac și ei, eliminând, cică, pentru „autopromovare”, articole bazate pe expertiză științifică, de ani și ani de zile!

P.S.1. Insultător e, în primul rând, faptul că eliminarea conținutului subsemnatului i s-a făcut unui om născut acolo, care a trăit două decenii în Făgăraș, are strămoși în Țara Oltului de aproape 4 secole și a realizat, despre această zonă, atât lucrarea de licență (1996), cât și cea de disertație (1997) și de doctorat (2005). În intervalul 1995-2005, 8 din cei 10 ani au fost dedicați Țării Oltului! Și, drept „răsplată”, vine un „priceput” și-ți șterge munca! Așa, cu nesimțire și tupeu, că „așa vrea mușchii lui” de neam-prost!…

Ca o ironie… cam amară, am ajuns cumva la „opusul” situației de acum vreo 35 de ani! În liceu, doi colegi de peste Olt, „de pe Ardeal” cum spun, și azi, făgărășenii (semn că Ardealul „începe”, și acum, la nord de Olt, nu cu Țara Oltului!), mi-au zis, la un moment dat: „Voi, făgărășenii nu sunteți ardeleni, ci olteni!”… Atunci „am sărit ca ars”!… A trebuit să mai treacă încă vreo câțiva ani, ca ajuns la Iași, ca student, să descopăr că aveau dreptate! Deja, în 1995-1996, deși lucrarea de licență are titlul „Reflectarea realităților geografice în toponimia Țării Făgărașului”, am folosit, în cele 265 de pagini (scrise de mână) ale lucrării, alternativ, ambele sintagme – Țara Făgărașului și Țara Oltului, pentru ca, după doar câțiva ani, la stabilirea, împreună (domnul profesor Ungureanu și subsemnatul) a titlului și planului lucrării de doctorat (toamna anului 1999) să optăm pentru un titlu începând cu Țara Oltului…

P.S.2. Dacă e să mă gândesc bine, ignorarea veșnică (cel puțin) a wikipedia nu mă (prea) afectează… Nu o foloseam, de regulă – cu citări pentru articole, studii și/sau cărți – nici până acum, iar, atunci când am accesat-o – în engleză, germană, franceză…, foarte rar, în română! – mergeam, ulterior, la sursele primare, citate în respectivele articole! Ultima utilizare a wikipedia, până în preajma Crăciunului, a fost versiunea sa… japoneză! 🙂