Întreruptă aproximativ un an (de dinainte de Crăciunul din 2021), activitatea de introducere în calculator a datelor legate de alegerile parlamentare japoneze s-a reluat, de mai multe zile (mă rog, cu unele întreruperi)… După definitivarea datelor pentru două dintre scrutinele postbelice, am ajuns la concluzia că fișierul cu datele brute de la alegerile de după 1945 ar trebui prelucrat. Datele de acolo sunt notate în ordinea alfabetică a prefecturilor japoneze, iar fișierul în care lucrez eu are informațiile sortate în ordinea entităților regionale. Așa că, timp de câteva zile, am pus activitatea de inventariere pe „pauză” și am trecut la reașezarea datelor respective. Deși aveam la activ o experiență similară, de aranjare a electoratelor neozeelandeze într-o ordine care, la final, să permită agregarea datelor pe cele câteva entități de nivel regional, această activitate, la nivelul Japoniei, a fost mult mai laborioasă. Nu era vorba doar de rearanjarea datelor în funcție de ordinea regională (de la nord – Hokkaido – la sud – Okinawa), ci și de aducerea tuturor pe aceeași linie, în cazul coloanelor aferente fiecărui scrutin.
Majoritatea respectau criteriul alfabetic, dar au fost câteva, intercalate, cu datele sortate deja în acea ordine regională Nord-Sud dorită de mine. Așa că, a trebuit să le separ, la dreapta, pe cele deja sortate și, după „calapodul” lor, să le rearanjez și pe celelalte. O adevărată provocare a fost constituită de faptul că, nu doar că districtele electorale ale fiecărei prefecturi au variat în timp, ca număr (se observă o tendință de creștere generală a numărului lor), ci și numărul de candidați (de partid și/sau independenți), în cazul cărora se observă, dimpotrivă, o tendință de scădere…
În fine, după aranjarea datelor și mai multe serii de verificări (în cazul cărora am descoperit câteva inadvertențe – în general câte un candidat care era „alocat” la alt district decât cel corespunzător), această operațiune a fost definitivată. Acum rămâne ca, pe baza ei, să continuu munca de introducere a datelor postbelice în fișierul cu datele generale. Deși dificilă, solicitând, în primul rând, concentrare și atenție, această activitate adaugă un plus de experiență la gestionarea fișierelor Microsoft Excel cu date.