Cu ceva săptămâni în urmă am dat, citind ceva, peste o sintagmă, legată de nu știu ce „Agenție” (românească) specializată în (citez) „combaterea schimbărilor climatice! Încă o dovadă că „limba de lemn” a societății p(r)ostmoderne are „resurse” inepuizabile!…

Și n-am putut să nu-mi amintesc de o altă sintagmă, „la modă” în vremea „societății socialiste multilateral (sub)dezvoltate”: „combaterea eroziunii solului”… Ca și în exemplul (actual) de mai sus, acțiunea de „combatere” se referă la a stârpi, a elimina ceva… Și am rămas… „interzis”!… Fraților, eroziune există și pe alte planete – de pildă, pe Marte, sau pe Venus, poate și pe unii sateliți saturnieni (Io, Europa…) – iar pe Pământ a existat de când au apărut atmosfera și hidrosfera, ale căror elemente – gaze, apă – au un rol important în procesele geomorfologice (eroziune, transport și acumulare)… La fel, planetele care au atmosferă – aceleași de mai sus – sunt supuse, de când au gaze atmosferice, mai dense (Venus) sau mai rare (Marte) unor schimbări climatice!!! Pământul, care are peste 4,5 miliarde de ani „vechime”, are, cam de la începuturile sale atmosferă (avea alte gaze în componență, dar acelea constituiau atmosfera lui primară!), și aerul respectiv – și apa (de când a apărut și hidrosfera) au avut – și au – un rol important în… schimbările climatice!!!

Dacă s-ar fi spus, de pildă, „atenuarea schimbărilor climatice” sau „diminuarea schimbărilor climatice” nu aveam nici o problemă! Dar (mă) întreb: cum poți „combate” schimbările climatice??? Cum „le elimini”??? Asta ar presupune o solidă cunoaștere a climatului/climatelor de pe Terra, lucru de care suntem înfiorător de… depărtișor!… Păi, ia să vedem „cum stăm”: pe suprafața usacatului au apărut stații meteorologice care măsoară temperatura aerului, presiunea atmosferică, cantitatea de precipitații, etc, de prin secolul al XIX-lea… Ele nu au apărut peste tot în acea vreme, dar, prin generalizare, să admitem că avem o rețea „consistentă” de stații meteorologice de (aproape) două secole… Însă, uscatul terestru reprezintă cam 29% din suprafața planetei. Ce știm și cât știm – dacă știm! – despre acest „laborator” climatic reprezentat de oceanele și mările Terrei??? Și, mai ales, de când știm??? Presupunând, prin „extindere” că știm (câte ceva, măcar) și despre care este rolul Oceanului Planetar în evoluțiile climatice tot de vreo două secole, cât reprezintă ele din toată istoria climatică a Terrei??? Ia împărțiți 200 (două sute!) la 4,5 miliarde de ani!… Rezultă că suntem „doxa” de (ne)știință!

Și încă ceva: încălzirea climatică actuală, reală, neplăcută pentru mulți (mai ales pentru cei din areale insulare!), are loc, dacă nu știați, dragi iubitori de „combaterea schimbărilor climatice” cam de când s-a încheiat ultima fază glaciară, deci de vreo 10 mii de ani!… De atunci, Terra s-a încălzit, nu continuu, uneori mai rapid, alteori mai lent, au fost și perioade de răcire (ca acea „mică glaciație” de la începutul mileniului trecut), iar majoritatea covârșitoare a acestor schimbări se produc fără ca Omenirea să aibă vreo influență! Cine susține contrariul, să vină cu argumente credibile, nu cu date măsluite! Și, mai ales, să-i asculte și pe cei care au alte opinii, nu neapărat „contra” lor, ci doar diferite de ale lor!

Și, ca să încheiem, mai schimbați și voi sintagmele astea, renunțați la „limba de lemn” p(r)ost-modernă!… Alrfel, nu vă deosebiți nici de dictaturile din secolul trecut (nazism, comunism…), nici de cele povestite de George Orwell în romanul 1984, unde apare expresia newspeak = nouvorbă! Cu așa ceva seamănă (și) „combaterea schimbărilor climatice”!…

Succes(uri)!

Publicitate