Acum 32 de ani, la sfârșitul lunii august 1989, circa 1 milion de basarabeni au umplut piața centrală a Chișinăului (azi numită Piața Marii Adunări Naționale) pentru a cere limba română, cu alfabet latin. Ministrul de interne (sovietic) al rssm era tovarășul milițian voronin, care a scos tancurile pe străzi. Cu toate astea, văzând că oamenii nu pleacă, după câteva zile, pe 31 August, sovietul suprem al rssm a votat schimbarea limbii „moldovenești”, cu alfabet chirilic, cu limba română, cu alfabet latin! Personal, consider că, dacă a fost Revoluție în 1989, ea a început în august, la Chișinău!

Declarația de Independență a R. Moldova față de urss – 27 August 1991 – consfințea faptul că limba oficială a noului stat este româna. În 1994, însă, parlamentul de la Chișinău, dominat de agrarieni cu nostalgii sovieto-comuniste, au impus, în articolul 13, sintagma, cu iz stalinisto-bolșevic „limba moldovenească”.
În 2014, o deputată de la Partidul Liberal din Moldova, Ana Guțu, a sesizat Curtea Constituțională, cerând să se precizeze dacă Declarația de Independență precede Constituția și, dacă da, care formulare – limba română din Declarație sau limba „moldovenească” din Constituție – are întâietate. Curtea a deliberat și a decisă că formularea din Declarația de Independență – „certificatul de naștere” a R. Moldova – are prioritate și, pe cale de consecință, trebuie schimbat art. 13 din Constituție. Cum însă, la putere, s-au aflat, până acum, fie așa-ziși „pro-europeni”, teleghidați de fugarul corupt plaha, fie comuniștii pro-moscoviți ai blidonului, nu s-a făcut nimic în acest sens.

Acum a venit momentul și, fiind azi Ziua Limbii Române, tocmai i-am trimis un mesaj Doamnei Președinte Maia Sandu, cu rugămintea de a interveni, pe toate căile legale, constituționale, pentru modificarea articolului amintit din Constituție! Maia Sandu are majoritate parlamentară și Guvern, deci poate iniția demersurile necesare în acest sens!

Din 2011, cică, „se sărbătorește” Ziua Limbii Române și în România, dar, la cum a fost formulată și votată legea în cauză – care prevede că „autoritățile locale POT organiza manifestări” în acest sens – cum „aleșii locali” nu-și strică vacanța, concediul, pentru „nimicuri” de acest gen, nu se face nimic, de 10 ani!… Aceeași bătaie de joc față de tot ce-i românesc!…