Era, odată, o echipă românească de canoe…

O societate română și una japoneză au decis să se întreacă, în fiecare an, într-o cursă de canoe cu opt oameni.

Cele două echipe s-au antrenat dur, astfel încât, în ziua cursei erau în cea mai bună formă. Totuși japonezii au câștigat cursa, cu un avans de un kilometru.

După înfrângere, moralul echipei românești era foarte scăzut. Conducerea a decis că, în anul următor, trebuie să câștige și a început un studiu pentru a examina problema.

Grupul de studiu a descoperit, după numeroase analize, că japonezii aveau șapte vâslași și un căpitan, în timp ce echipa românească nu avea decât un vâslaș și șapte căpitani.

Datorită acestei situații de criză, conducerea a dat dovada de o mare inteligență și a angajat, imediat, o societate de consiliere pentru a analiza structura echipei românești.

După luni lungi de muncă, experții au ajuns la concluzia că echipa românească are prea mulți căpitani și nu de îndeajuns vâslași. Pe baza acestui raport, s-a decis schimbarea imediată a structurii echipei.

Ca urmare, au fost desemnați patru comandanți, doi supervizori, un șef supervizor și un vâslaș. În plus, s-au introdus o serie de măsuri pentru a motiva vâslașul: “Trebuie să ameliorăm condițiile de lucru și să îi dăm avantajele responsabilității”.

În anul următor, japonezii au câștigat din nou, cu un avans de doi kilometri.

Firma românească l-a concediat imediat pe vâslaș, ca urmare a rezultatelor proaste obținute în muncă. În același timp, a acordat câte un bonus comandanților, ca recompensă pentru motivația de care echipa a dat dovadă.

Societatea de consiliere va pregăti o noua analiză în care va demonstra că tactica aleasă a fost bună, că motivația a fost corespunzătoare, dar că materialul folosit trebuie îmbunătățit. În prezent, firma românească pregătește un nou model de canoe.

Sursa: https://www.mioritice.com/banc/35638, fără diacritice și cu adaptări