De azi am revenit la „duplexul” BCU-Dacoromanica! Timp de aproape o lună și jumătate, cât Biblioteca Centrală Universitară ieșeană a fost închisă, am lucrat doar pe baza colecției Monitorului Oficial de pe site-ul Bibliotecii Naționale a României. Cum nici aceasta nu este completă – lipsește, de pildă, integral, anul 1907 – am „sărit”, în aceste zile, de la anii din secolul al XIX-lea încă „neacoperiți”, la acest an…

Cum inventarierea colecției din anul 1907 durează (azi n-am terminat decât aproape jumătate de an de „parcurs”), informațiile de care dispunem sunt doar parțiale: astfel, știm deja că, în iunie, au fost convocate alegeri locale, ale căror rezultate au fost publicate, succesiv, spre finalul lunii menționate și în luna iulie… Urmează să aflăm, în continuare, la ce comune (urbane) și județe se referă aceste date…

Planul este următorul: ne puteam mulțumi și cu cele câteva scrutine județene (3 – 1864, 1884, 1905) și locale (2 – 1905, 1911) pentru care dispunem de date, deja inventariate. Cum, deja, am găsit informații ȘI pentru anul 1914 și, azi, pentru 1907, cum ar fi să găsim, dacă nu pentru toate aceste scrutine, măcar pentru cele mai multe dintre ele? Am avea peste 150 de ani cu date (aproape) complete, despre alegerile locale din România, începând din 1864 (când s-au desfășurat atât primele alegeri județene, cât și primul scrutin în comunele rurale; în cele urbane aveau loc alegeri, încă din 1831, din vremea Regulamentului Organic) și până… ieri (când au avut loc ultimele alegeri locale din România)!