Republicarea acestui articol vine (și) ca o replică la decizia mai mult decât idioată de (re)transformare a Sfintei Sofia în „moschee”! Cei care au decis asta, trebuie să știe că nu vor putea șterge, elimina, din Istorie, faptul că primul ctitor (legendar) al edificiului a fost împăratul Constantin cel Mare, iar re-ctitorirea sa – cu tot cu cromatica în culorile roșu-galben-albastru – îi aparține împăratului Justinian, ambii de origine tracă!
Tricolorul românesc are o vechime foarte mare, multi-seculară și chiar milenară, părând să fie moștenit de la strămoșii traco-daci. Într-o reprezentare, stilizată, stindardul traco-dacic, balaurul cu cap de lup, colorat, ar fi arătat cam așa.

În acest caz, se explică mai lesne, de ce, lăcașul de cult creștin cel mai impunător din Constantinopol (oraș ridicat la rangul de Capitală a Imperiului roman, în anul 330, de împăratul traco-roman Constantin cel Mare), Biserica Sfânta Sofia (reconstruită, modernizată și extinsă în vremea altui împărat traco-roman, Justinian, în secolul al VI-lea) a fost pictată (și) în culorile caracteristice traco-dacilor, între timp romanizați și ei. Dovadă stau frescele (re)descoperite după ce vechiul lăcaș de cult din Istanbulul contemporan a devenit muzeu.


Cromatica utilizată pentru gruparea celor trei culori a permis inclusiv crearea unor asociații coloristice în formă de cruce, în care se regăsesc aceleași trei nuanțe, așa cum se poate observa…
Vezi articolul original 916 cuvinte mai mult