Republicarea acestui articol vine (și) ca o replică la decizia mai mult decât idioată de (re)transformare a Sfintei Sofia în „moschee”! Cei care au decis asta, trebuie să știe că nu vor putea șterge, elimina, din Istorie, faptul că primul ctitor (legendar) al edificiului a fost împăratul Constantin cel Mare, iar re-ctitorirea sa – cu tot cu cromatica în culorile roșu-galben-albastru – îi aparține împăratului Justinian, ambii de origine tracă!

Poianetu' lui Iocan

Tricolorul românesc are o vechime foarte mare, multi-seculară și chiar milenară, părând să fie moștenit de la strămoșii traco-daci. Într-o reprezentare, stilizată, stindardul traco-dacic, balaurul cu cap de lup, colorat, ar fi arătat cam așa.

Drapel traco-dacic

În acest caz, se explică mai lesne, de ce, lăcașul de cult creștin cel mai impunător din Constantinopol (oraș ridicat la rangul de Capitală a Imperiului roman, în anul 330, de împăratul traco-roman Constantin cel Mare), Biserica Sfânta Sofia (reconstruită, modernizată și extinsă în vremea altui împărat traco-roman, Justinian, în secolul al VI-lea) a fost pictată (și) în culorile caracteristice traco-dacilor, între timp romanizați și ei. Dovadă stau frescele (re)descoperite după ce vechiul lăcaș de cult din Istanbulul contemporan a devenit muzeu.

Cromatica utilizată pentru gruparea celor trei culori a permis inclusiv crearea unor asociații coloristice în formă de cruce, în care se regăsesc aceleași trei nuanțe, așa cum se poate observa…

Vezi articolul original 916 cuvinte mai mult