Probabil, foarte multă lume, dacă nu toată 🙂 știe, deja, care sunt „finaliștii” care se pregătesc pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale: Herr Muth și Paviancila… Ca unul care am anunțat că, deși candidatul USR-PLUS nu a răspuns/corespuns, din toate punctele de vedere, l-am votat, ținând cont de speranța unui „tur doi fără pesedoi!”, ar trebui să „urmez” îndemnul lui Dan Barna și să-l susțin pe (încă) locatarul de la Palatul Cotroceni.
Să facem o micuță călătorie în timp… Candidatul de acum 5 ani care a devenit, în noiembrie 2014, președintele României, era susținut de ACL (Alianța Creștin-Liberală), din care făceau parte vechiul PNL și fostul PDL, formațiuni ce au fuzionat, după scrutinul prezidențial, devenind actualul PNL, „transferat” în Parlamentul European, de la formațiunea liberală ALDE (devenită, în acest an, Renew Europe), la cea creștin-democrată/populară PPE. Mai înainte, până la începutul anului 2014, vechiul PNL a fost, începând din 2011, aliat în USL, cu… PSD!… În cadrul USL, în 2012, vechiul PNL a obținut 99 de mandate (din cele 273 ale USL), reprezentând 24,03% din locurile din Camera Deputaților. Și fostul PDL, aflat la guvernare, până la începutul anului 2012, a făcut parte dintr-o coaliție, ARD – care a avut un total de 56 de mandate -, dintre care, majoritatea (52) erau ale PDL (12,62%).
După fuziunea dintre fostul PDL și vechiul PNL, noul PNL a devenit al doilea partid politic parlamentar, în urma alegerilor legislative din 2016 (ultimele, de până acum), obținând 69 de locuri de deputat (20,97%). Dar… ce avem noi, printre acești deputați ai actualului PNL? Pe lângă 11 foști membri ai PDL (oarecum normal, deoarece formațiunea a fuzionat cu PNL), dar și câte un fost membru al PC (gașca varanului!) sau chiar al PPDD (aceștia doi nu se numesc, cumva, traseiști???), (re)găsim și 13 parlamentari aleși și în 2012, pe listele… USL! Adică în alianța formată, în principal cu PSD, al cărei candidat este madam Paviancila! Să-i și amintim, în ordinea numerelor de pe tricou 🙂 , pardon, în ordinea alfabetică a numelor de familie, poate se bucură să-i vadă lumea și să-i (re)cunoască (între paranteze este trecut județul unde au fost aleși în 2016): Costel Alexe (Iași), Cristian Buican (Vâlcea), Viorica Cherecheș (Maramureș), Corneliu Cozmanciuc (Neamț), Ioan Cupșa (Bihor), Victor-Paul Dobre (Galați), Gheorghe-Eugen Nicolăescu (București), Nechita-Adrian Oros (Cluj), Ionel Palăr (Bacău), Ionuț-Marian Stroe (Dolj), Gigel-Sorinel Știrbu (Olt), Vasile Varga (Brăila), Mihai-Alexandru Voicu (Diaspora).
Ținând cont de faptul că actualul locatar de la Cotroceni ar fi devenit premier, dacă, în 2009, candidatul la prezidențiale de atunci al PSD ar fi câștigat alegerile, Baronul Muthausen fiind denumit, de atunci, de cei care nu au uitat, „premierul grivco” și de „am hotărât să mai dau o șansă” PSD (și le-a dat, chiar trei, ultima fiind, acum aproape doi ani pentru… Paviancilă!), dacă și azi, 18,9% din deputații PNL sunt foști (?) membri ai USL, pentru cine să merg eu pe 24 noiembrie la vot???
Stăm toți acasă, să iesă Dăncilă. Că votanții ei nu stau acasă. 😀 E bine așa?
Dar nu vreau să mai deschid discuția…. 😀
Reiau (asta e, deja, „auto-citare”! 🙂 ) ce-am mai scris și-n altă parte:
Dacă nu va fi stringent necesar, NU VOTEZ în 24 noiembrie! N-am de ce și, mai ales, n-am cu cine! Să „aleg” între uslamis cel galben și paviancila uslamistă roșie???
Iert, dar nu uit! Nici în 2000 n-am fost la vot, la al doilea tur și, atunci, situația era mult mai gravă!…
Bine… Păstrează-ți „integritatea” și să ai în continuare conștiința împăcată. Lasă, sunt destui care să facă „compromisul” de-a vota împotrivă. Că ei n-au „principii” așa de puternice ca alții. 😀
Măi, măi!… Ce-ți mai place „să bagi bățul prin gard!” 🙂
Nu divulg acum ce înseamnă „stringent necesar”, dar, probabil, pe la/după prânz, în ziua de 24 noiembrie, voi ști dacă acel „stringent necesar” e… necesar 🙂 sau nu! 🙂
Ha ha… Ce-ar fi să te asiguri, așa, de dimineață, cam de când se deschide secția de vot, că ai făcut și tu ceva ca acel lucru să nu mai fie așa „stringent necesar”? 😀
Mă mai gândesc… să dau cu banul! 🙂 Și dacă va pica „pe dungă” să merg să votez… cu paviancila! 🙂
Stai liniștită, deoarece, cu toate standardele personale de conștiință, încă din 1996 am votat nu pentru cel votat, ci contra ăluilalt! Știam, deja (cred că, de prin 1994-95 – eram student -, nu mai detaliez motivele), că țapul umil, pardon emil, nu merita votul meu în 1996 (mi s-a confirmat, cu vârf și îndesat, după!), așa cum, în 2004 l-am votat pe turnătorul petrov (de care știam, deja, de prin 1998, că e o jigodie, fiindcă el a stat la baza căderii primului guvern al CDR!) ca să nu emigrez în… Congo (ar fi ieșit bombo), iar în 2009, contra prostănacului!… Ca să nu mai vorbesc de 2014, când știam deja că „șase sași în șase case” avea „ghinion” să fi fost, anterior, „premierul grivco”, dar, dacă nu mergeam la urne, ieșea mitomanul plagiator!… 🙂 Poate, doar în 1992, să fi votat, cu adevărat „pentru” ceva/cineva!… Apoi a fost, de câte ori a fost, un vot „contra” celorlalți/celuilalt!…
Am vrut, în primul rând, să se știe – atât de către românul, prea repede iertător și, mai ales uitător, cât și de către nesimțita „clasă politică” – că mai există oameni în țara asta care nu au uitat și nu uită potlogăriile pe care ei le fac! Și, poate, dă Dumnezeu, ca, de la un moment dat înainte să se mai lumineze și „poporul”!… 🙂 Este vorba despre a lua atitudine!… Nu de alta, dar au trecut deja peste 75 de ani de la intrarea armatei sovietice peste noi și 30 de la „loviluție”!…
Oare, votacii ăștia care votează mereu, în neștire, în prostie, cu ciuma roșie, s-au întrebat, vreodată de ce le-au plecat (și vor mai pleca!) atât copiii, cât și nepoții din Țară???…
Mie mi se pare că începem să ne trezim și noi… Prezența la urne e mai mare (nu grozavă), deci PSD are procente mai mici…Se schimbă generațiile, încet – încet. Poate mergem spre bine. Cu pași de melc și cu multe ezitări, dar parcă începe să se schimbe ceva. Speranța rezistă încă! 🙂
Am o altă bănuială, dar, cum nu vreau să mă ante-pronunț, în necunoștință de cauză, aștept publicarea rezultatelor finale și voi încerca să corelez aceste date (dar și cele de la alegerile din 2009 și 2014) cu diverși indicatori sociali, demografici și economici. Abia pe urmă se va putea spune dacă „batem pasul pe loc”, am evoluat sau am involuat!…