Această zi are o dublă semnificație tristă pentru neamul românesc. Mai întâi, la 23 august 1939 s-a semnat Pactul Molotov-Ribbentropp, în urma căruia, în mai puțin de un an, Reich-ul nazist și Imperiul sovietic au ocupat numeroase teritorii, de la Marea Baltică, la Marea Neagră. Inclusiv România a fost afectată, pierzând o treime din populație și suprafață, în doar trei luni (iunie-septembrie 1940).

Al ddoilea moment nefast s-a produs la 23 august 1944, când Regele Mihai a decis întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. A fost un act just, ce a readus România în rândul coalițieiNațiunilor Unite, dar care, și cu complicitatea tacită a Vestului, a lăsat țara pe mâinile sovieticilor. Cu sprijinul Armatei Roșii, de ocupație, s-a instaurat regimul comunist, de care n-am scăpat, încă…

Să aduc, totuși, o rază de speranță… La 23 august 1991, mă aflam la Chișinău. În fața Catedralei Ortodoxe se afla un fotograf, rus. Am făcut o fotografie, iar omul s-a dovedit de cuvânt, trimițând, prin posta, și fotografiile, și negativul. Câteva zile mai târziu, Republica Moldova și-a proclamat Independența (27 August) și doar prezența, la Cotroceni, a unui bolșevic rusofil, a împiedicat Unirea. Totuși, cum „sângele apă nu se face!”, într-o zi, va veni și Reunificarea! Doamne ajută!