Am lăsat să treacă vreo câteva zile de la manifestările dedicate zilei de 24 Ianuarie (desfășurate inclusiv la Iași) ca să exprim câteva gânduri, în câteva rânduri.

În anul 1859, Adunarea Electivă a Moldovei, l-a ales, în unanimitate, la Iași, pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor al Principatului Moldovei. Votul s-a produs la 5/17 Ianuarie (prima dată e pe stil vechi, a doua – pe stil nou).

Ulterior, la 24 Ianuarie/5 Februarie 1859, s-a întrunit, la București, și Adunarea Electivă a Țării Românești, care a procedat la fel, decizând, cu unanimitatea voturilor, ca Alexandru Ioan Cuza să devină și domnitor al acestui principat.

Deci, dacă sărbătorim Unirea Principatelor, pe stil nou, data la care trebuie ea marcată este 5 FEBRUARIE, și NU LA IAȘI! Dacă dorește cineva să serbeze alegerea ca domn, în Moldova, a colonelului Cuza, pe stil nou, o poate face pe 17 IANUARIE!

Dacă, totuși, se optează pentru serbarea Unirii Principatelor, pe 24 Ianuarie (pe stil vechi), iarăși, nu e vorba de data alegerii lui Cuza la Iași, ci la București! Deci, oricum ar fi, serbarea alegerii Domnitorului Unirii ca principe al Moldovei, se poate face la 5 Ianuarie (pe același stil vechi).

În altă ordine de idei, ar fi bine ca acest „popor” să renunțe la „regula” de „a nu avea nici o regulă”, manifestată, din plin și în ceea ce privește sărbătorile naționale importante. Se serbează Unirea Principatelor pe 24 Ianuarie (stil vechi), dar Unirea Transilvaniei cu România, pe 1 Decembrie (stil nou)! Mai mult, din 1990, ultima e și Ziua Națională, fapt înscris și în Constituție! Deci, să vă hotărâți, tovarăși: ori toate sărbătorile naționale pe stil nou (dar atunci – adio Unirea Principatelor pe 24 Ianuarie! Se va muta pe 5 Februarie!), ori – pe stil vechi (dar, în acest caz, Ziua Națională se va muta pe 18 Noiembrie și trebuie modificată și Constituția!)…