Sunt o mulţime de indivizi din spaţiul numit, cu „mândrie patriotică”, „spaţiu carpatodanubianopontic”, care se bat „cu cărămida-n piept” cât de „mari români” sunt dumnealor. Lecţia de patriotism, aplicată de unii care CHIAR FAC, nu DECLARĂ CĂ VOR FACE, vine, din nou, de la răsărit de Prut! Astfel, aşa cum apare consemnat aici, preşedintele în funcţie al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a hotărât decretarea zilei de 28 iunie drept „Ziua ocupaţiei sovietice”.

Sunt convins că există mulţi cetăţeni ai României – şi mă refer, în primul rând, la cei de naţionalitate română – care habar n-au ce treabă are această zi cu românii. Ca să nu dea „search” pe Google, trebuie să precizăm că este vorba de începutul distrugerii României „dodoloaţe”, prin ocuparea de către URSS a Basarabiei, nordului Bucovinei şi – din… „greşeală” – a ţinutului Herţei. La est de Prut, într-un teritoriu care simte, încă, „în spate” răsuflarea grea” a „Marelui Urs” din răsăritul Europei, neintegrat, încă, în NATO şi în Uniunea Europeană, decretul domnului Ghimpu reprezintă un act de curaj. Cu atât mai penibilă mi se pare atitudinea statului român, care se comportă ca şi cum, în urmă cu 70 de ani, teritoriile ocupate de sovietici au fost luate de la orice alt stat, numai nu de la România!

La fel de „autistă” mi s-a părut şi mass-media carpatodanubianopontică, mult mai pre(a)ocupată de situaţia patronului de la ZEROTV sau de turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal! Dar… ce să ceri aceleiaşi prese, care a acordat spaţii mineriadei din 13-15 iunie 1990 (lăudabil!) dar… a uitat că pe 15 iunie 1889 a plecat în Ceruri Luceafărul poeziei româneşti…

La final, două scuze: 1) îmi cer iertare că am utilizat adjectivul „dodoloaţă”, spre a vorbi despre România în frontierele (aproximative) dintre 1 decembrie 1918 şi 28 iunie 1940 în locul sintagmei „România Mare”, confiscată, pe nedrept, de un partid care n-a făcut, concret, nimic, pentru refacerea hotarelor ţării din perioada interbelică, partid condus de un fost ilustru membru al PCR! Sintagma „România Mare” NU TREBUIE SĂ APARŢINĂ NICI UNUI PARTID, fiind a neamului românesc şi nu a unei clici de comunişti şi/sau comunistoizi cu iz naţionalist-extremist!

2) Mii de scuze faţă de cetăţenii care chiar suferă de autism sau faţă de cei care au în familie asemenea cazuri!