Mai întâi, să recapitulăm ce spun rezultatele alegerilor parlamentare de la Sânt’ Andreiu: au votat circa 7,2 milioane alegători, din peste 18,4 milioane (39,2%), deci o minoritate. Mai exact, aproximativ 4 electori din 10. Dintre aceştia, aproape 400 de mii au preferat să introducă în urnă voturi albe sau care au fost, ulterior, anulate. Rămân aproape 6,9 milioane de voturi valabil exprimate. Acestea s-au distribuit astfel: câte peste 2,2 milioane către PSD+PC (reprezentând 33,1%), respectiv PDL (32,4%), aproape 1,3 milioane – pentru PNL (18,6%), circa 425 mii – pentru UDMR (6,2%), restul de peste 670 mii voturi (adică 9,7%) nefiind luate în calcul la distribuirea mandatelor, deoarece formaţiunile politice sau respectivii candidaţi independenţi votaţi nu au întrunit pragul electoral.
Raportate la totalul electoratului cu drept de vot, aceste procente arată astfel: 12,3% – PSD+PC, 12,1% – PDL, 6,9% – PNL şi 2,3% – UDMR. Restul de 5,6% reprezintă voturile albe, nule sau pe votanţii a căror opţiune nu se va regăsi în Parlament, din motive de prag electoral. Aşadar, voturile valabil exprimate pentru formaţiunile care au primit mandate parlamentare, reprezintă 33,6% din întregul electorat al României. Iar dintre acestea, cele două formaţiuni chemate să formeze Guvernul (PDL şi PSD+PC – cu aproximativ 70% din parlamentari), cumulează voturile a mai puţin de un sfert din electorat (24,4%).
Aceasta este consecinţa – şi matematică, şi reală – a neparticipării la vot, din motive diverse, a unei mari majorităţi a corpului electoral din România. Tot respectul pentru opţiunile electorale ale celor care s-au prezentat la urne – deşi am serioase rezerve că aceia care au votat un partid pentru un kil de ulei sau fiindcă li s-a zugrăvit faţada blocului au habar despre ceea ce se numeşte „cultură politică” şi „spirit civic”… Dar… să se gândească toţi aceia care, având sau nu, o afacere personală sau doar ca salariaţi (la stat sau în sectorul particular), care pe 30 noiembrie nu au fost la vot, dacă le va conveni ca o minoritate de nici 25% să decidă ce se va face în România cu banii strânşi de stat din taxele şi impozitele pe care ei le plătesc… Banii majorităţii care a „protestat” prin neprezentare la urne, vor fi utilizaţi în numele acestei minorităţi de nici 25%…
si daca ar fi fost prezenta 100 % la vot, tot PSD si PDL ar fi fost primele doua partide, ca de PNL s-a cam saturat lumea dupa 4 ani de „minunata” guvernare…deci datele problemei erau aceleasi, adica tot teapa aia maaaaare am fi luat-o toti, nu crezi?
Nu ştiu dacă ai sau n-ai dreptate. Am însă convingerea că absenteismul la vot s-a manifestat mai ales printre tineri (mulţi dintre ei, studenţi, care, deşi au beneficiat de bilete dus-întors, le-au folosit, dar nu au votat), activi din sectoarele secundar şi terţiar, locuind preponderent în mediul urban şi cu un nivel al studiilor cel puţin de liceu, dacă nu chiar universitar. Aceştia nu prea ar fi votat PSD+PC, pentru care votează, de regulă ruralii, activi în agricultură, de vârsta a treia sau aproape de pensionare şi cu un nivel de studii primar, secundar (şcoală generală), cel mult profesională sau chiar fără studii (există încă, aproximativ 3% analfabeţi în România, membră a UE!). De asemenea, în mediul urban, ar mai vota activii din sectorul industrial cu studii cel mult liceale sau profesionale (din cartierele muncitoreşti). Or, aceştia au cam fost la vot (fiind atraşi, destui, şi cu „pomana electorală” dinainte: alocaţie de sprijin sau/şi ajutor social dat degeaba, pensii mai mari, un kil de ulei, o faţadă de bloc tencuită, etc). Deci, prezumptivii votanţi, care nu s-au prezentat, ar fi votat – probabil – mai mult cu PDL şi/sau PNL… Dacă n-ar fi existat petrodolarii lui Păturiciu şi încăpăţânarea unor Motocicleanu şi (Bă)zeus se putea face lejer un guvern de dreapta, pe scheletul fostei „Alianţe (m)DA (şi nu prea)”, plus UDMR… Dar asta este de acum ficţiune şi cum mie nu-mi plac chiar deloc propoziţiile care încep cu „dacă”… Este doar o părere… strict neutră.
bun…de facea guvern de dreapta in loc de guvern de stanga – dreapta …:) da’ de furat se fura la fel de bine si cu stanga si cu dreapta 😀
Sunt unii care ar fura şi cu 20 de mâini, nu doar cu cele două cu care au fost înzestraţi… Ideea era – şi rămân la părerea mea – că trebuia preferat răul cel mic… Iar pericolul pleacă de unde puţini se aşteaptă. Vestul (adică „tanti UE”) a tot dat semnale că preferă un guvern de dreapta, cu Monica Macovei la Justiţie, ca să înceapă să umple puşcăriile hoţii cei mari (mai ales de la PSD). Vezi şi nominalizările anului pentru aceeaşi Macovei şi pentru şeful DNA, Daniel Morar… O justiţie mai curată ne-ar fi scăpat de două alte „belele”, care depind una de alta: încetarea monitorizării post-aderare pe justiţie şi continuarea acordării unor fonduri europene – mai mari şi mai rapid, datorită crizei – care să ne ajute să trecem peste această criză… Aşa, cu guvernul care se prefigurează, mă tem că o vom lua pe urma bulgarilor, cărora UE le-a tăiat anul acesta fonduri, pe aceleaşi considerente (corupţie, lipsa unui act de justiţie contra demnitarilor „pătaţi”, etc). O asemenea decizie a UE ne-ar lovi „în plin”… Ca să nu mai spun că, fiind criză, strategiile social-populiste nu sunt recomandate. Or, ce văd? Toate ministerele cu impact social sunt la PSD (inclusv Educaţia, unde se întoarce „Abramburica” de tristă aducere-aminte, fiindcă este cea care, profitând de dezbinarea caracteristică dăscălimii a luat 25% din sporul de zonă al profesorilor de la ţară ca să mărească cu 5% salariile profesorilor de la oraş – practică ce aminteşte de regimul comunist). În loc de măsuri economice dure şi „chimirul” bugetului strâns (că avem şi deficit bugetar mare), vom avea măriri de salarii, indexări, reduceri de taxe, taman în an de criză, ceea ce va duce la accelerarea inflaţiei şi la scăderea nivelului de trai… Particularii, care se va vrea să fie jumuliţi, că doar nu depind de ajutoarele şi pomenile de la stat, nu prea mai au de unde da… sau, vor da, şi ei: oameni (salariaţi) în şomaj, cărora tot statul (adică noi, ăia care lucrăm) o să le plătim ajutorul de şomaj… Iar o economie şubredă, în an de criză, fără putere proprie de a se redresa, va apela la credite externe. Iar FMI, Banca Mondială, etc, vor spune că avem rating scăzut şi, greu, ne vor ajuta, dar în nişte condiţii (dobânzi mari la rambursarea creditelor, amestec în politica economico-socială a statului, etc…). Iar aceşti „rechini” financiari mondiali atât aşteaptă… Ce-o să le mai iasă „pe nas” şi „pe ochi” „pomana electorală” şi celor care au votat, ca să nu mai spun de cei care n-au votat… Sper să mă înşel, dar deja mă gândesc cu groază la ce mă aşteaptă şi pe mine, după 1 martie viitor, când mă voi întoarce în ţară… Asta, pentru mulţi, se cheamă „miopie politică” şi inconştienţă, dacă nu chiar iresponsabilitate!… Părerea mea!
ufff…iar nu-s de acord… 🙂 referitor la Monica Macovei si, mai ales la DNA: pai au facut marii procurori anticoruptie vreun dosar ca lumea vreunui politician? au fost in stare sa dovedeasca cava in afara de termopanele lui nastase? pai cum sa-l trimita in judecata pe mitrea cu dosaru’ ala in care ziceau ca i-a construit maica-sii inca o camera la casa sau asa ceva? ca sa nu mai zic de caltabosii lui remes… 😀 nu stiu cum se vad astea de la
bruxelles, da’ pe aici nu prea seamana a justitie … DNA nue decat un instrument de lupta politica si atat … sigur, in teorie totul e frumos, da’ practica ne omoara pe noi …
iar in legatura cu tot ce en asteapta…dumnezeu cu mila 😀
Nu caut să le „cânt în strună” nici Monicăi Macovei, nici DNA-ului, ori lui Morar… Dar, şi în ţară, şi – mai ales – afară (adică la Bruxelles şi la Strasbourg) s-a văzut începutul de reformă în justiţie, asta permiţându-ne să intrăm în Uniune acum 2 ani… Pe urmă, s-a dat „dezlegare” la „păruială” politică, „securea justiţiei” a fost „îngropată cvasi-definitiv şi… asta e! Până una alta, pe european (fie el simplu cetăţean, fie parlamentar) chiar îl interesează cum şi cine cheltuie banii din taxe şi impozite, care se dau României… Pe noi… se pare că mai mult nu… Eu unul, chiar vreau să ştiu că, din banii luaţi mie din taxe şi impozite se investeşte în infrastructură, în construcţii, în turism (dar nu pompierisitic, „după ureche”, ci după documentare serioasă în prealabil!), în dotarea serviciilor regionale, judeţene şi/sau locale cu logistica şi specialiştii competenţi, ca să nu fii nevoit să baţi drumuri inutile până la Bucureşti în nu ştiu ce problemă sau să poţi să o rezolvi, elegant, la telefon, pe net sau, cel mult, printr-o singură deplasare la biroul respectiv, situat, geografic, cât mai aproape de domiciliu! Iar, pe de altă parte, nu îmi convine ca, din banii luaţi mie – şi oricui munceşte cinstit în ţara asta – să fie „îngrăşaţi” cu ajutor social toţi paraziţii, foşti, actuali şi viitori votanţi PSD, care, după ce că li se dau bani ca să stea degeaba, ăla de le dă banii chiar încurajează „statul” lor „degeaba” neimpunându-le să presteze o muncă în folosul comunităţii pentru banii primiţi „pomană”! Şi ar fi, slavă Domnului, destule de făcut!
vrei sa stii unde se duc banii platitorilor de impozite? pai, de exemplu, in autostrada transilvania (40 milioane euro pe kilometru), sau in reabilitari de strazi la suprapret, sau in asfaltari…de-astea…toate facute, normal, in interesu’ cetateanului…
iar in legatura cu ajutoarele sociale, ai perfecta dreptate…de ce sa-si caute omu’ de lucru, de ce sa stea vara sa praseasca pe camp cand poate sa stea bine mersi la umbra si sa-i pice banii din cer…de bautura ii ajung, n-are nevoie de mai mult 🙂
Da, aşa e! Din păcate… Şi asta fiindcă aceia care iau atitudine şi vor să se vadă ceva concret făcut cu banii pe care ei îi dau statului sunt foarte puţini… Ajungem iar la spirit civic, implicare, responsabilitate, deci la… politică. Mai nimeni nu vrea să audă de ea, dar toţi, inclusiv cei care nu se implică, o practică, într-un fel sau altul… De aproape fiecare dată, în dezavantajul lor şi în folosul hoţilor din Parlament, Guvern, etc…